bizimle iletişime geçin >>>>

Çiğ Beslenme Modeli Nedir?

Çiğ Beslenme Modeli Nedir?

Çiğ beslenme (Raw Food) veya BARF (Biologically Appropriate Raw Food = Biyolojik Olarak Uygun Çiğ Gıda) kedi ve köpeklerin gelişimsel süreçlerindeki beslenme şekilleri gözetilerek oluşturulmuş beslenme modelidir.

Çiğ beslenme modelinde gıdalar ısıl işleme maruz bırakılmadan servis edilmekte/tüketilmektedir. Isıl işlem görmeyen ürünler besin değerlerini kaybetmediklerinden maksimum yarar sağlanmakta olup, ekstra besin takviyesine ihtiyaç duyulmamaktadır.

Doğal yaşamlarında kediler zorunlu etobur, köpekler ise etobur olarak evrilmiş fakat zamanla hepçil beslenmeye adapte olmak zorunda kalmış hayvanlardır. Her ne kadar evcilleştirilmiş ya da laboratuvar ortamında üretilmiş olsalar da sindirim sistemleri büyük değişikliğe uğramamıştır. Etobur hayvanlar doğaları gereği çiğ et ve et ürünleri ile beslenirler. Bazı sebze ve meyveleri de tüketebiliyor olsalar da sindirim sistemleri tahıl ve tahıl ürünlerini öğütmeye uygun değildir. Bu sebeple onlara sunduğunuz mamaların içeriği ve üretim şekli sağlıkları açısından çok önemlidir.

Beslenmenin yaşam kalitemiz açısından ne denli önemli olduğu, çeşitli hastalıkların gerekçeleri bilimsel olarak açıklandıkça hayatımızda daha da önem kazanmıştır. Kendimiz için katkısız, genetiği değiştirilmemiş besinleri tüketmeye ve paketli gıdalardan olabildiğince uzak durmaya çalıştığımız günümüzde bizlerle aynı hayatı paylaşan kedi ve köpeklerimiz için de bunun mümkün olduğu kadar önemli olduğunu da vurgulamak hedefindeyiz.

Hazır tüketim ürünleri gerek kullanım kolaylığı gerekse onların besin ihtiyacını karşıladığının düşündürülmesiyle piyasada çok tercih edilmektedir. Ancak doğalarına uygun, taze ve işlenmemiş gıdaları tüketmek kedi ve köpeklerimizin fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin artması, daha sağlıklı ve uzun bir ömür yaşamaları için temel gerekliliktir.